Powersalade met gerookte zalm en gekookte eitjes - Little Spoon (2024)

door Stefanie 3 Reacties

Voor op de momenten dat je trek hebt in een vette hap, maar weet dat je daar spijt van krijgt. Maak dan deze powersalade. Gevuld met gekookte eitjes en gerookte zalm kun jij er weer een paar uur tegenaan.

Bijna bedtijd

Misschien herken je dit wel. Je hebt een lange dag achter de rug. Vol met afspraken. Heen en weer gevlieg. Van hot naar her. De reis naar huis duurt nog lang. In mijn geval vanuit Amsterdam naar Zeeland bijna drie uur. Als je dan begin van de avond instapt, ben je thuis, eer de avond al lang en breed is begonnen. Eigelijk is het dan al bijna bedtijd. Soms ga ik namelijk al wel eens om 21.00 uur naar bed.

Senioren

Ik weet het, dit is echt vroeg. Volgens mij maken ze het in een bejaardentehuis nog later. Terwijl ik dit type krijg ik ineens zo’n fantasie van senioren die stiekem feestjes organiseren in hun kamer. De verpleging waarschuwt dat de muziek niet te hard mag en dat ze voorzicht moeten doen met drank. Het idee van vroeg naar bed gaan is dan altijd om nog lekker lang te lezen. Met mijn e-reader in mijn hand val ik in slaap. Uiteindelijk schrik ik dan wakker van mijn elektronische boek die op mijn gezicht klettert. Oké, voor zover deze zijweg.

Knapperige frietjes

Voor ik de trein in stap voel ik mijn maag rommelen en hoor ik dat stemmetje in mijn hoofd. Ik heb trek en het liefste in het ongezonds. Op het station komen de geuren van allerlei snacks je tegemoet. Een punt pizza, bakje friet met een frikadel speciaal, zelfs kebab lijkt me op zo’n moment een goed idee. Terwijl ik denk aan een knapperig frietje met een lik mayo hoor ik een ander stemmetje. Die vind dit helemaal niet zo’n goed plan. Weet je nog? Je zou gezond eten. Het gesprek tussen die twee mannetjes in mijn hoofd gaat zelfs door tot ik in de rij sta om te zwichten voor een vette hap.

Proteïne

Deze bewuste keer was ik al bijna aan de beurt om te bestellen. Ik bedacht bij mezelf: ‘Natuurlijk, bestel een pizza, maar je weet nu al dat het tegenvalt. Vette vingers, vette lippen en een vies vol gevoel.’ Ik besloot uit de rij te stappen en een kijkje te nemen bij AH To Go. Na uren lang alles inspecteren en besluiteloos rondlopen, viel mijn oog op een proteïnesalade. Tja, ik kan niet zeggen dat ik die naam heel aantrekkelijk vind. Proteïne associeer ik toch met van die grote bussen poeder, die je door smoothies doet, voor meer spiermassa. Het bleek een salade te zijn met wat spinazie, een gekookt eitje, sojaboontjes en een beetje gerookte zalm.

Salade is trouwens iets te veel eer, want het was meer een amuse. Toch nam ik het mee. Oké, het was een klein hapje, maar het smaakte wel heel goed. En ik voelde me ook nog eens onoverwinnelijk. Ik koos voor gezond in plaats van voor een vette hap.

Flinke knauw

Best wel een tijd later, in een gezonde bui, popte ineens de salade weer op in mijn gedachte. Ik maakte hem na, voegde nog wat andere lekkere ingrediënten toe en verving de naam. Powersalade klinkt beter en power gaf het me. Door de spelt en de rauwe spinazie is het een flinke knauw. De gerookte zalm, gekookte eitjes en avocado zijn mijn lievelingsonderdelen en dat combineert dan weer perfect met de knapperige sojaboontjes. Al met al zat ik lang vol van deze lunch en dat is toch precies wat je wil met een powersalade?

Powersalade met gerookte zalm en gekookte eitjes
Voor 1 persoon

Dit zit erin:

  • 50 gram gerookte zalm, in kleine stukjes
  • 2 eitjes
  • Handje spinazie
  • 50 gram spelt
  • 10 groene aspergetips, uiteinden verwijderd
  • 1/2 avocado, in dunne plakjes
  • Handje sojaboontjes
  • Tuinkers
  • Olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • Peper en zout

Dit heb je nodig:

  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Snijplank + mes

Zo maak je het:

  1. Kook de spelt gaar zoals op de verpakking staat.
  2. Kook de eitjes 7 minuten. Dit vind ik perfect voor een eitje. Het eiwit is hard en het geel nog een klein beetje zacht.
  3. Als de spelt bijna klaar is, verhit je een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de aspergetips.
  4. Zodra de spelt gekookt is, bouw je de salade. Doe eerst wat spinazie op een bord, daarover de spelt en sojaboontjes. Leg deaspergetips op de salade, dan de eitjes die je halveert, de avocado en de gerookte zalm.
  5. Sprenkel er wat olijfolie en citroensap over. Breng op smaak met peper en zout en garneer de powersalade met tuinkers.

TIP! Laat de gerookte zalm weg voor een vega salade. Voeg in plaats daarvan plakken gegrilde aubergine toe.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook,tag Little Spoon op Instagram of op Twitteren gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter

Dit vind je misschien ook leuk

  • Linzensalade met warme gerookte zalm
  • Spicy avocado toast met een gekookt eitje
  • Snelle omelet met spinazie en avocado
  • Eierpotjes met crème fraîche, gerookte zalm en spinazie
Powersalade met gerookte zalm en gekookte eitjes - Little Spoon (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5859

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.