Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (2024)

Plukbrood met kaas en knoflook-peterselie-boter

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (1)

Plukbrood (ook wel borrelbrood) is hip op het moment, en dat snap ik wel. Het is net even iets anders dan een stokbroodje kruidenboter, toch makkelijk om te maken en ontzettendlekker! Krijg je visitetijdens de kerstdagen en ben je op zoek naar iets lekkers bij de borrel? Of ga je met je lief op kerstavond All You Need Is Love kijken? Zorg ervoor dat je een lekker, rond brood koopt – het formaat is aan jou en ligt aan hoeveel mensen ervan gaan eten. Stop dit brood vol met wat jij maar lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aanham, chorizo, salami, tomaatjes, kruidenboter, tapenade, pesto, belegen kaas of Old Amsterdam. Ik maakte als voorproefje voor kersteen plukbrood met kaas enhomemade knoflook-peterselie-boter. Easy does it, en het is superlekker!

Continue reading “Plukbrood met kaas en knoflook-peterselie-boter” →

18 december 201618 december 2016

AnoukLeave a comment

Zalm en papillotte (zalm uit de oven)

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (2)

Vorig jaar rond kerst deelde ik al een heerlijk en simpel recept voor zalm uit de oven. Dit jaar ging ik aan de slag met een iets feestelijkere zalm: zalm en papillotte met een topping van boter, knoflook, honing, citroensap en peterselie. Zó ontzettend lekker! Ook deze keer heb ik de zalm in de oven gegaard; het is de meest makkelijke manier om vis te bereiden. Ik maakte ereenpersoonspakketjes van, maar je zou de zalmfilet ook heel goed aan een stuk kunnen laten. Dan kunnen je gasten er aan tafel stukken vanaf snijden. Een lekkere salade en feestelijke aardappeltjes (bijvoorbeeld pommes duch*esse) erbij en je hebt een heerlijk hoofdgerecht!

Continue reading “Zalm en papillotte (zalm uit de oven)” →

18 december 201618 december 2016

AnoukLeave a comment

Stoofperencrumble

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (3)

Stiekem gaat er niets boven de stoofperen van mijn moeder, maar dit recept mag er ook zeker zijn: stoofperen met kruimel! Als basis voor de stoofpeertjes gebruikte ik een recept van Uit Pauline’s Keuken.Pauline maakte van het kookvocht van de peren een lekkere saus, ik maakte een stoofperencrumble met slagroom. Een lekker dessert voor bij je kerstdiner!

Continue reading “Stoofperencrumble” →

Boeuf Bourguignon (met een bladerdeegdakje)

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (4)

Boeuf Bourguignon is een heerlijke Franse stoofschotel. Elke lokale streek in Frankrijk gebruikt zijn eigen lokale wijn voor dit gerecht. Mijn versie van Boeuf Bourguignon is gebaseerd op het recept van Rachel Khoo, uit haar kookboek Chez Rachel. Super lekker en al een feestje op zich (eet het ook eens met aardappelpuree of stokbrood)! Maar met een knapperig dakje van bladerdeeg wordt het nog lekkerder 🙂

Stoofschotels als Boeuf Bourguignon zijn trouwens ideale gerechten om te serveren tijdens een kerstdiner. Het grote voordeel is namelijk dat je het van te voren kunt maken. Sommigen zeggen dat het vlees er dan zelfs lekker om wordt, omdat de smaken goed kunnen intrekken.

Continue reading “Boeuf Bourguignon (met een bladerdeegdakje)” →

16 december 201616 december 2016

AnoukLeave a comment

Mandarijnencake met ricotta, likeur en nougatine

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (5)

Misschien heb jij nu ook wel een paar mandarijnen op de fruitschaal liggen. Wist je dat je daar een hele lekkere cake van kunt maken? En dat die cake het dan met kerst dan ook nog eens heel goed doet bij de koffie of thee? Hij ziet er misschien een beetje simpel uit, maar het is een smaakbommetje. Door de ricotta wordt deze cake lekker zacht, de mandarijnen zorgen voor een frisse smaak, de likeur maakt het net iets feestelijker en de knapperige nougatine maakt de cake af.

Continue reading “Mandarijnencake met ricotta, likeur en nougatine” →

15 december 201615 december 2016

AnoukLeave a comment

Risotto met tomaat, salami en garnalen

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (6)

Ik ben echt gek op risotto. En op tomaat. En op garnalen. Jij ook? Dan is dit (kerst)recept een schot in de roos! Lekker zoutig en pittig door de salami en met een lekkerebitedoor de lente-uitjes. En ook niet onbelangrijk: redelijk snel klaar, zodat je je Kerst-visite niet te lang alleen hoeft te laten zitten.Je kunt deze risotto als voorgerecht serveren (schep dan een iets kleinere portie op de bordjes), maar ook als hoofdgerecht.

Continue reading “Risotto met tomaat, salami en garnalen” →

14 december 201610 januari 2021

Leave a comment

Mousse van ricotta met gepocheerde peertjes

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (7)

Ben je op zoek naar een lekker fris nagerechtje voor Kerst? Deze mousse van ricotta met gepocheerde peertjes valt zeker in de smaak… Ook na een zwaar Kerstdiner of een uitgebreidegourmet! Ideaal vind ik ook dat je de mousse en de gepocheerde peertjes al van tevoren klaar kunt maken – het moet toch opstijven 🙂 Zo hoef je de dessertjes tijdens het diner zelf alleen nog maar even af te maken met een handje geroosterde walnoten. Lekker makkelijk, en vooral: heel erg lekker!

Continue reading “Mousse van ricotta met gepocheerde peertjes” →

13 december 201614 december 2016

AnoukLeave a comment

Dutch baby pancake

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (8)

Dit gerecht wil je met Kerst zékerop je ontbijttafel hebben staan! It’s so fluffy! Het is de allerluchtigste pannenkoek die ik ooit maakte en dat, jaja… In de oven! Een Dutch baby pancake is namelijk een Amerikaanse ovenpannenkoek. De pannenkoek heeft niets met ons Nederlanders of met baby’s te maken. Nee, in Amerika wordt dit gerecht ook wel een German pancake genoemd. ‘Dutch’ is daarbijeigenlijk een verwarring van ‘Deutsch’ en dat heeft weer te maken met de Pennsylvania Dutch. WaarWikipediaal niet handig voor is 😉 Het beslag van een Dutch baby pancakeis zo luchtig dat het in de oven helemaal omhoog poft. Als je het uit de oven haalt zakt het wel weer iets in, maar het blijft een luchtige pannenkoek in een leuke vorm.

Continue reading “Dutch baby pancake” →

22 december 201510 januari 2021

Leave a comment

Kerst smoothie met cranberry en vanille

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (9)

Tijdens de feestdagen kan het erg moeilijk zijn om alle lekkere hapjes en drankjes te weerstaan. En eigenlijk vind ik dat je er deze dagen ook niet teveel op moet letten. Geniet! Maar toch krijg ik ook tijdens de feestdagen graag m’n dagelijkse vitamientjes binnen, bijvoorbeeld met deze smoothie. Vol met fruit, kleurrijk en het geeft je veel energie. Deze smoothie met verse cranberry’s en vanille is dan ook ideaal voor tijdens het Kerstontbijt, zodat je de dag goed begint!

Continue reading “Kerst smoothie met cranberry en vanille” →

22 december 201510 januari 2021

Leave a comment

DIY hot chocolate spoons

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (10)
Warme chocolademelk, eventueel met een toef slagroom:wie is er niet gekop? Ik in ieder geval wel, zeker als het buiten koud en guur is. Deze DIY hot chocolate spoonszijn heel gemakkelijk om te maken en maken van je beker chocolademelk echt een feestje. Je kunt de spoons maken met de chocolade en toppingsdie jij lekker vindt. Je kunt eindeloos variëren, gebruik je creativiteit! Ik ging deze keer voor Tony Chocolony karamel zeezout en puur en maakte er met wat strikjes, knijpertjes en masking tape echte Kerst-spoons van.

Continue reading “DIY hot chocolate spoons” →

22 december 201510 januari 2021

Leave a comment

Tarte tatin cake met peer, amandel en cranberry

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (11)

Uit de keuken van mijn moeder.Tarte tatin is een omgekeerd appeltaartje met een gekarameliseerd laagje.De taart isvernoemd naar de Franse zussen Tatin. Bij het vullen van de taartvorm werd de taartbodem vergeten en lagen de appels er al in. De zussen dekten de appels af met deeg en keerden de taart na het bakken om. De per ongeluk gecreëerde tarte tatin werd wereldberoemd. En inmiddels wordt tarte tatin niet meer alleen met appels gemaakt. Je kunt er allerlei soorten fruit voor gebruiken, bijvoorbeeld peer, zoals in dit recept. Samen met de cranberry’s, de amandel en de abrikozenjam zorgt dit echt voor een smaakbommetje in je mond. Officieel heeft tarte tatin een knapperige, krokante bodem, maar dit recept maakte mijn moeder met een zacht cake-deeg. Tarte tatin cake dus, erg lekkervoor bij de koffie tijdens de Kerstdagen!

Continue reading “Tarte tatin cake met peer, amandel en cranberry” →

21 december 201510 januari 2021

Leave a comment

Tutti frutti anders

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (12)

Wie kent het niet: tutti frutti. Ik vermoed dat het ook bij jullie met Kerst wel eens op tafel heeft gestaan, niet? Bij ons vroeger in ieder geval wel, en nog steeds maakt mijn moeder mijn oma’s recept nog wel eens. Het is voor mij dus een gerecht met een vleugje nostalgie. Ik wilde er zelf graag eens een moderne twist aan geven en maakt daarom tutti frutti anders, met peren en vlierbloesemsiroop. Super lekker met een bolletje vanille-ijs of wat Griekse yoghurt erbij. Zo wordt tutti frutti weer hip om met Kerst op tafel te zetten!

Continue reading “Tutti frutti anders” →

20 december 201510 januari 2021

Leave a comment

Lekkere Kerstrecepten Archives - Op de proef bij Anouk | Lekkere recepten en culinaire inspiratie voor iedere dag (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5865

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.